Nike с нова еко политика! Nike мисли зелено


От компанията Nike вече мислят зелено.


Според новата „еко” политика на „Найк”, компанията няма да използва повече материали от амазонските тропически гори. Следвайки доклад на "Грийнпийс", призоваващ компании, чиито вериги за доставка са свързани с обезлесяването на тропическите гори, „Найк” създава политика, според която няма да използва кожа от едър рогат добитък, отгледан там. Компанията ще изисква от доставчиците да проследяват системата за доставка на кожите.


Докладът на "Грийнпийс"

“Унищожаването на Амазония”,  показва, че веригите за доставки на много компании за обувки се свързват с обезлесяването. Бразилското животновъдство е отговорно за 80% от обезлесените райони в Амазония.


Една от компаниите за кожи и телешко, отговорни за това е „Бертин”. Клиент на компанията е групата „Тонг Хонг”, чиито цеховете за щавене на кожи в Китай и Виетнам са доставчици на производители, работещи за „Найк”, „Адидас”, "Кларкс", "Тимбърленд" и „Рийбок”.


При обявяването на новата си политика, от „Найк” заявиха, че водят сериозни дискусии с доставчиците си и сега са убедени, че кожите, които използват не идват от амазонските тропически гори. Но тъй като не съществува стандарт за проследяване на системата, това не може да бъде 100 процента сигурно. Новата политика на „Найк” е сериозна и компанията е твърдо решена да не използва кожи от животни от амазонския биом (амазонските тропически гори и свързаните с тях екосистеми) и призовава нейните доставчици да създадат система за проследяване на кожите.

 

Доставчиците на Nike 

"Найк" има три доставчици на кожа от Бразилия и ще изиска от тях до първи Юли 2010 г да удостоверят, че тя не идва от тропическите гори., за да се създаде постоянна прозрачна система, която да гарантира от къде идват кожите. Ако доставчиците не спазят срока, от „Найк” ще увеличат района, от който не искат кожи извън тропическите гори.


Новата политика изисква от доставчиците да се присъединят към групата Leather Working, която ще подпомага развитието на система за проследяване заедно с „Найк” от декември тази година. 

 





{START_COUNTER}