Биография на Филип Хемпсън Найт - бащата на Nike Corporation

 

Филип Хемпсън Найт (Philip Hampson Knight) е основателят и главният изпълнителен директор (CEO) на американския концерн Nike. Според сп. „Форбс“ е на 47-мо място по богатство в САЩ с $8,2 млрд.

Найт защитава дисертация в Станфордския университет. В нея развива идеите, които прокарва с голям успех в бъдещия концерн по-късно. Найт основава „Найк“ в средата на 60-те години, като концернът се оказва един от най-могъщите сред производителите наспортни стоки. През 1997 Найт става още по-известен след интервюто на Майкъл Мур с него за документалния филм „Големият“ („The Big One“). Един от въпросите, които Мур задава, е защо 12-годишни индонезийциработят за компанията.

Филип Хемпсън Найт е роден на 24 февруари 1938 в семейството на Уилям У. Найт и Лота Хетфийлд в Портланд (Орегон). След гимназията се записва да учи счетоводство в Орегонския университет, като през 1959 получава бакалавърска степен. От 1959 до 1960е старши лейтенант в американската армия.

Найт завършва обучението си в калифорнийския Станфордски университет през 1964 с квалификация като магистър по администрация на бизнеса. В дисертацията, която защитава, той описва как господството на немските компании „Адидас“ и „Пума“ на американския пазар на спортни стоки може да бъде преустановено. Найт защитава идеята за изгодна и качествена конкурентна оферта, която да бъде затвърдена чрез интензивна маркетингова стратегия.

След дипломирането си Найт работи като експерт-счетоводител в Портланд до 1969. Лектор е в Щатския университет на Орегон. Жени се за Пенелопе Паркс през 1968, с която отглежда две родни деца и една храненица. 

 

 





{START_COUNTER}